Tisdag 12 januari kl. 19:00

Regi: Louis-Julien Petit
Frankrike 201 4
1 tim 42 min
Tillåten från 15 år

Klippet

Hos lågprisbutiken Discount pressas den underbetalda personalen att arbeta allt hårdare. Flera av dem hotas dessutom av uppsägning. Några av dem bestämmer sig för att starta en egen, alternativ affär och sälja det som deras arbetsgivare ändå tvingar dem att kassera – och lite till... Regissör Petit tar sig tid att teckna flera fina porträtt på vägen mot det stora budskapet om medmänsklighet och solidaritet.

 

Tisdag 19 januari kl. 19:00

Regi: Peter Grönlund
Sverige 201 5
1 tim 32 min
Tillåten från 15 år

Tjuvheder

En berättelse med näst intill autentisk känsla, där langaren och pundaren Minnas vardag skildras tillsammans med andra vinddrivna människor. Hon ser sin chans att fly då hon blåser en langare på en större beställning. I en husvagn som bostad finner hon gemenskap med en härjad sjuksköterska. Övertygande skådespel i kanske 2015 års bästa svenska film?

 

Tisdag 26 januari kl. 19:00

Regi: Jacques Audiard
Frankrike 201 5
1 tim 49 min
Tillåten från 15 år

Dheepan

Dheepan, före detta gerillasoldat i Sri Lanka, flyr landet tillsammans med en okänd kvinna och en liten flicka. Den falska familjen hamnar i en nedgången Parisförort där våldet är ständigt närvarande, en ny konfliktzon. En angelägen film i dagens flyktingström. Guldpalmvinnare i Cannes 2015.

 

Tisdag 2 februari kl. 19:00

Regi: Zaza Urushadze
Georgien/Estland 201 3
1 tim 27 min
Tillåten från 15 år

Mandarinodlaren

Filmen utspelar i krigets Georgien strax efter Sovjetunionens upplösning. Efter en blodig strid omhändertar mandarinodlaren Ivo två svårt skadade soldater, en från vardera sidan. Ivo tar hand om dem som två medmänniskor, men vad händer när de bittra fienderna vaknar upp? Oscarsnominerad med utmärkelser från flera filmfestivaler.

 

Tisdag 9 februari kl. 19:00

Regi: Nima Javidi
Iran 201 4
1 tim 31 min
Tillåten från 15 år

Melbourne

Amir och Sara tömmer sin lägenhet för att flytta till Australien. Kläder är nerpackade och möblerna skall säljas. Flyget går samma dag. Då inträffar ett dramatiskt missöde som ställer allt på ända. En film om skuld, skam och hur vi agerar mot varandra i krissituationer.

 

Tisdag 16 februari kl. 19:00

Regi: Christian Petzold
Tyskland 201 4
1 tim 38 min
Tillåten från 15 år

Phoenix

En dramaturgiskt välgjord film som överraskar. Nelly har överlevt nazisternas koncentrationsläger men blivit så vanställd att hennes ansikte fått rekonstrueras med plastikkirurgi. Nu söker hon i efterkrigstidens Berlin efter maken som kan ha angivit henne.

 

Tisdag 23 februari kl. 19:00

Regi: Tal Granit / Sharon Maymon
Israel / Tyskland 201 4
1 tim 35 min
Tillåten från 15 år

Avskedsfesten

Yehezkel bor med sin hustru på ett gemytligt ålderdomshem. De lever ett fridfullt liv, men när Yehezkel bygger en maskin som skall hjälpa obotligt sjuke vännen Max till en fridfull död, sprider sig ryktet om den barmhärtiga uppfinningen. Kan en film om dödshjälp vara komisk? Ja, Avskedsfesten blandar humor och allvar i en lyckad mix.

 

Tisdag 1 mars kl. 19:00

Regi: Najwa Najjar
Palestina / Frankrike 201 4
1 tim 38 min
Tillåten från 15 år

I krypskyttens skugga

Palestinas Oscarsbidrag är ett fint porträtt av hur Tareq och Malak, far och dotter, närmar sig varandra. Men det är också en historia om krigets konsekvenser som gör den enskilda människan, ung som vuxen, till både offer och förövare.

 

Tisdag 8 mars kl. 19:00

Regi:
Sverige
x tim y min
Tillåten från x år

Den planerade filmen Flickorna utgår tyvärr. Ny titel kommer inom kort!

 

 

Tisdag 15 mars kl. 19:00

Regi: Wim Wenders / Juliano Salgado
Brasilien / Frankrike 2014
1 tim 50 min
Tillåten från 15 år

Jordens salt

I Wim Wenders konstnärsporträtt följer vi fotografen Salgado på hans resa till platser dit ingen velat åka. En resa som börjar med mänsklighetens katastrofer men som mot alla odds slutar i en livsbejakande hyllning till vår planet och dess skönhet. Utsökt fotografi och bilder som berör på djupet. Oscarsnominerad som bästa dokumentär.

 

Tisdag 22 mars kl. 19:00

Regi: Naomi Kawase
Japan 201 4
1 tim 53 min
Tillåten från 15 år

Under körsbärsträden

Naomi Kawases lågmälda skildring är en historia om det vackra i livet, naturens gång, början och slutet och om bönplättar. En vacker film om det stora i att ta de små sakerna på allvar och om vänskap mellan generationer.

 

Tisdag 29 mars kl. 18:45

OBS TIDEN!

Regi: Joanna Kos-Krauze
Polen 201 3
2 tim 11 min
Tillåten från 15 år

Papusza -den romerska sången

Berättelsen om Papusza – den första romska kvinnan att skriva ner sina dikter och få dem utgivna. Hon trotsade den traditionella bilden av den romska kvinnan och fick betala ett högt pris. Filmen följer hennes liv från ett arrangerat bröllop, livet i en husvagnspark under andra världskriget till den fattiga bosättningen i kommunismens Polen. Prisad på flera filmfestivaler.

 

Tisdag 5 april kl. 18:45

OBS TIDEN!

Regi: Guilio Ricciarelli
Tyskland 201 4
2 tim 4 min
Tillåten från 15 år

En labyrint av lögner

Den unge åklagaren Radmann möter motstånd både från allmänhet och myndigheter i sin jakt på sanningen om koncentrationslägret Auschwitz. På 1950-talet var många tyskar ovetande om nazisternas dödsfabriker. Det är också Radmann tills han får den fasansfulla bilden klar för sig. En skickligt filmad berättelse som ställer angelägna frågor om kollektiv skuld.

 

Tisdag 12 april kl. 19:00

Regi: Dome Karukoski
Finland 201 4
1 tim 44 min
Tillåten från 15 år

Kverulanten

Kverulanten vet att allt var bättre förr. Hans dagordning, baserad på rutiner och traditioner, rubbas när han skadar foten och skickas till Helsingfors för behandling. Det gamla lantliga Finland ställs mot den moderna urbana verkligheten med komiska och berörande följder. Finlands mest sedda film.